Hoe hoort je vagina te ruiken?

Er zijn vrouwen die het daar beneden niet zo lekker vinden ruiken. Sommige vrouwen schamen zich zelfs zo erg voor hun eigen geur dat ze bang zijn dat hun bedpartner het vindt stinken. Zonde, lijkt me. Seksuologe Kaat Bollen zegt daar het volgende over: “Als je ervan uitgaat dat je vagina niet lekker ruikt, hoe kun je dan genieten van seks?” Ik denk dat ze daar een goed punt heeft. Maar hoe hoort een vagina eigenlijk te ruiken?  

Mijn vagina rook best lekker vanmorgen. Fijn als dat het geval is want dit geeft me het gevoel dat het toch nog best goed gaat met dat lichaam van me. Net als dat het goed is je snot even te checken na het niezen of zo nu en dan naar achteren te kijken als je hebt gekakt, vind ik het geen kwalijke zaak de lucht beneden te controleren. Hoe dan? Men neme een vinger en de rest spreekt voor zich. Tenzij je echt super lening bent. In dat geval ben ik evenveel jaloers als gefascineerd.

Maar hoe komt het eigenlijk dat we onze vagina vinden stinken? Zou het iets te maken kunnen hebben met de middelen die in de markt worden gezet om onze natuurlijke geur te verbloemen? Geen idee. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om een parfum voor m’n vagijn te kopen. (Afgezien van die ene keer dat ik een gratis tester van Lactacyd kreeg en gewoon nieuwsgierig was maar het verder allemaal niet zo bijzonder vond.) Of zijn er bedpartners die de woorden ‘hè jakkes’ hebben uitgesproken in de slaapkamer, hun broek ophijsten en het veld ruimden? Geen idee. You tell me. Nee echt, please do, ik ben nieuwsgierig.

Om antwoord te geven op m’n eigen vraag: Je vagina hoort te ruiken als een vagina. Punt. Sommige vrouwen kiezen ervoor hun vagina een bloem te noemen, maar dat betekent nog niet dat het naar bloemetjes hoeft te ruiken. En de enige die kan oordelen over de lucht van je vagina, dat ben jij. Niet die mevrouw op televisie, niet dat tijdschrift, niet die ene scharrel waar je toch geen moer om geeft. It’s all you babe. Fissa!

“Hey maar Naoom, ík vind het wel lekker ruiken. Maar hoe zit dat eigenlijk met m’n bedpartner?”

Communicatie is key en dingen benoemen zoals ze zijn is bliss. Zeg gewoon: “Yo, ik weet niet of het wel fris ruikt daar beneden.” Dan kun je een reactie verwachten in de zin van: “Maakt toch niet uit joh” of “Zullen we anders even douchen samen?” Of stel gewoon überhaupt voor om samen te gaan douchen. Dat is best leuk namelijk. Oh en mocht hij of zij (!) het allemaal niet te pruimen (ha-ha) vinden daar beneden. Hey, dat kan en dat mag. Moet je even kijken of diegene dat aardig genoeg brengt om daar samen eens over te babbelen en een oplossing voor te bedenken.

“Allemaal prima dat je vindt dat ik gewoon moet dealen met m’n vaginalüft. Maar ik vertrouw het niet helemaal. En nu?”

Fair enough. Ik ben geen deskundige. Ik weet dat mijn vagina het chillst ruikt als ik veel water drink en m’n veggies eet. En elke dag douchen helpt voor mij wel. Verder heb ik de deal met m’n vagina dat ze zichzelf gewoon dagelijks reinigt met haar eigen natuurlijke bacteriën. Daar houdt ze zich dan ook netjes aan.

Mocht je het allemaal niet vertrouwen beneden raad ik je aan om naar je favoriete huisarts te gaan. Check ook gelijk even welk gevoel je liever hebt: even een paar minuten op genânte wijze met de billen bloot bij de dokter of eventueel (te lang) rondlopen met één of andere (chronische) infectie. Keuze snel gemaakt, right?

“Ja zeg, doe effe normaal joh. De jouwe ruikt toch ook niet altijd fan-tas-tisch?”

Welnee. Zoals de meeste vrouw wel weet hangt dit ook een beetje van de tijd van de maand af. En of je net seks hebt gehad. Eigenlijk heeft iedere vrouw wel een palet aan mogelijke luchtjes die zich kunnen voordoen. De ene keer zus, de andere keer zo. Ik zeg dan ook niet dat het allemaal altijd ‘lekker’ moet ruiken maar wat ik met deze blog eigenlijk vooral wil benadrukken is dat het niets is om je voor te schamen en dat je dingen altijd bespreekbaar kunt maken. Daarnaast geeft je lichaam verschillende signalen door aan je om te laten zien of je gezond bent of niet. Aan je kak, je snot, de kleur van je tong én aan de geur van je vagijn. Handig toch?

“En wat bazelde je nou in het begin over je vagina vinden stinken en geen lekkere seks hebben?”

Eigenlijk was dat een quote van Kaat Bollen maar ik kan daar ook wel inkomen. Ik denk sowieso dat gêne over je lichaam niet bijdraagt aan een prettige ervaring in bed. Ik wil daarmee niet zeggen dat het verkeerd is ergens gêne over te voelen of ergens verlegen over te zijn. Zo hebben we allemaal onze onzekerheden. Maar als ik denk aan een fijne ervaring in bed dan denk ik aan je compleet kunnen overgeven en je niet schamen voor die ene puist op je bil, haar op je rug, litteken in je dij, geur van je geslachtsorgaan.

Waarom kunnen we het hier trouwens niet vaker over hebben? Bij het koffiezetapparaat op werk. Op geheel nonchalante wijze. Even iets anders dan het weer.

“Hey, hoe ruikt je vagina vandaag?”
“Ja, wel oké. Beetje anders dan gisteren.”
“Ach, dat zal morgen wel weer opklaren.”

Ja of gewoon niet.

Maar ga in elk geval nooit je va-jay-jay met zeep wassen. Dat is niet de bedoeling en daarmee kan je schade richten aan het natuurlijke proces waarmee het zichzelf reinigt. En als je dan toch aan de gang wilt met die lüft beneden, gebruik dan natuurlijke goodies.

Je vagina hoort naar vagina te ruiken. Punt. Hoe ruikt de jouwe vandaag?

Advertisements

One thought on “Hoe hoort je vagina te ruiken?

Laat je bericht achter na de -piep-

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s