Wat voeding kan doen voor je humeur

De afgelopen tijd zit ik niet helemaal lekker in mijn vel. Dat mag je heel letterlijk nemen. Ik ben ontzettend prikkelbaar, snel moe, val niet makkelijk in slaap en de volgende dag word ik uitgeput wakker. Verschillende omstandigheden leken daar de oorzaak van tot ik op een interview met psychiater Kelly Brogan stuitte. 

Het zullen de omstandigheden zijn, dacht ik nog. Zo loopt niet alles even vlekkeloos en heb ik twee maanden terug mijn kantoorbaan verruild voor de horeca en met name in de nacht. Mind you, ik ben geen nachtmens. Ik ben een ontzettend ochtendmens dat meestal om een uurtje of zes fluitend haar bed uit springt. Hoor ik je denken: “Lekker bezig, chick, is dat dan wel handig allemaal?” En ik zeg: Laat me. Het is een ontzettend leuke tent, waar ik op een andere manier onwijs veel energie van krijg en ik ben verkikkerd op m’n collega’s.

Het is precies waar ik wil zijn op dit moment. Tegelijkertijd dwingt het me ook om te schakelen en te wennen aan het feit dat ik soms een gat in de dag slaap omdat ik tot vijf uur ‘s ochtends heb lopen meeblèren op If you like piña coladas. Naast dit alles ben ik ook nog zelfstandig ondernemer en geef ik met babystapjes vorm aan mijn bedrijf. Dat zorgt soms voor wat stress omdat ik natuurlijk vind dat veel te langzaam gaat, te vaag is en ik soms niet weet waar te beginnen – en dat terwijl ik allang ben begonnen en eigenlijk ook best wel goed weet waar ik mee bezig ben.

Zoals je in dit gedicht kon lezen, zakte ik weer een dipje en begon ik weer dingen binnen te vetten. En ook dit mag je letterlijk nemen. Mijn eetpatroon nam weer ongezonde vormen aan. Comfort food noemen ze dat ook wel. Suiker, brood, koffie en alcohol en de nodige hijs van een sigaret baanden zich weer een weg in mijn dagelijkse dieet. En ik me maar afvragen waarom ik me zo kut voel. Go figure.

Tot ik vandaag stuitte op een interview waarin psychiater Kelly Brogan uitlegt hoe voeding een belangrijke rol speelt met betrekking tot je humeur. Open deur? Jazeker. Waardevol om aan herinnerd te worden? Absoluut. Want als ik eerlijk naar mezelf kijk, voelde ik me een half jaar geleden nog top. Ging alles in mijn leven toen van een leien dakje? Alles behalve. Ik voelde me heel erg zoekende, woonde nog/weer thuis of was soms weken lang op iemands anders huis aan het passen. Ik moest wennen aan het ritme van mijn kantoorbaan en was druk op huizenjacht omdat ik weer op mezelf wilde wonen.

Wat was er dan anders? Ah ja, mijn eetpatroon. Ik deed destijds namelijk mee aan een fitnesstraject waarin ik als doelstelling had om af te vallen, me fitter te voelen en sporten weer leuk te vinden. En om dit alles te kunnen klaarspelen moest ik wel gezond eten. Zo at ik nauwelijks koolhydraten, enkel na het trainen, intens veel groenten, dronk ik veel water, was van koffie geen sprake en als ik één keer in de maand een ijsje at was het feest.

Met als gevolg dat ik niet om zes uur maar al om vijf uur vol energie naast m’n bed stond te stuiteren en uit radeloosheid maar m’n dag begon met een wandeling of een rondje hardlopen in het park. Anders eten hielp enorm voor mijn gemoedstoestand. Ik voelde me frisser en vrolijker maar merkte het ook meteen op het moment dat ik ervan afweek. Een paar snoepjes en een uurtje later was ik een vrij chagrijnige collega als gevolg van een suikerdip. Hetzelfde geldt voor koffie.

Eenmaal afgevallen raakte ik mijn motivatie kwijt en besloot ik weer te eten waar ik op dat moment zin in had. Waar uiteraard helemaal niets mis mee is totdat je lichaam bepaalde signalen afgeeft. Er niet naar luisteren is tegenwoordig geen optie meer, zo blijkt. Mijn lichaam en gemoedstoestand straffen me genadeloos af op het moment dat ik een paar weken leef op chocola en tosti’s.

Let food be thy medicine and let medicine be thy food. – Hippocrates

De komende tijd besteed ik weer meer aandacht aan mijn voeding. Niet om super streng voor mezelf te zijn maar juist om mijn lichaam een handje te helpen. Niet voor snel en makkelijk te gaan, maar weer vaker mijn eigen keuken in om m’n eigen voedsel te bereiden. Back to the basics, Follow Your Nature. 🙂

Wat is jouw relatie met eten? 

Advertisements

2 thoughts on “Wat voeding kan doen voor je humeur

 1. Mooi en heel herkenbaar. Er zijn ook verschillende onderzoeken die relaties leggen tussen voeding en aanmaak/opname van serotonine en melatonine. Ik heb me een lange tijd in voeding verdiept (voor zover verdieping mogelijk is in de overvloedige hoeveelheid informatie die er te vinden is). Inmiddels is mijn relatie met voeding vrij relaxed en meer gericht op intuïtie (wat voelt goed voor m’n lichaam). Heel veel beter vergeleken met hoe het vroeger was (meten en wegen en zien als vijand).

  Ik herken me heel erg in je verhaal. Tot 4 maanden geleden werkte ik ook in de horeca en was ik ook bezig om mijn freelance werk uit te breiden. Of eigenlijk, probeerde ik dat, maar was ik vooral toe aan rust want ik was helemaal opgebrand een jaar ervoor… M’n hoofd wilde vooral heel graag laten zien aan de buitenwereld dat er niks aan de hand was en dat ik met allemaal toffe dingen bezig was. Dat bracht eerlijk gezegd periodes van heel veel onrust. Zeker als je je in een sociale omgeving bevindt waar na je afstuderen werken in de horeca ook een no-go is voor je ego en niet echt input is voor toffe praatjes op de vrijmibo (en je je dat ook erg aantrekt).

  Dus ja naast voeding wat was eigenlijk het belangrijkste: rust. En plezier. En dat vond ik o.a. door werken in de horeca (en ook de wijn en hijsje van een sigaret haha) maar nog meer toen ik eindelijk los kon laten dat ik me op dat moment precies bevond waar ik hoorde te zijn. Dus in die horeca toko en niet in een kantoor met stress, moetjes en bewijsdrang naar buiten.

  Al met al; zeer waardevolle lessen waar je als een nog mooier mens uit komt.
  Geniet er van. Vooral van het meeblèren op If you like piña coladas.
  Je bent precies waar je hoort te zijn.

  Liefs

  Like

Laat je bericht achter na de -piep-

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s