“Je uiterlijk mag nooit het doel worden: het is slechts een gevolg.”

Vijf kilo eraf? Ik knipper nog even met mijn ogen terwijl ik naar het getalletje op de weegschaal kijk. Het is twee maanden geleden sinds ik met het fitnessprogramma van Personal Body Plan ben begonnen. Toegegeven, ik heb mijn eetschema omgegooid en sta zo’n 3 à 4 dagen per week in de sportschool. Maar dit resultaat in deze korte periode had ik niet verwacht. Dat is snel gegaan. Ik ben trots maar tegelijkertijd vraag ik me af wat dit getal op de weegschaal nu precies zegt. En vooral of ik me er iets van moet aantrekken.

13173597_10208101830495482_8677813675245921522_o

Het is namelijk niet alleen mijn weegschaal opgevallen dat er wat kilo’s af zijn. Ook mijn kleding zit losser. Mijn jumpsuit van vorige zomer past niet eens meer. En zo heb ik laatst voor het eerst in tijden een riem gekocht om te voorkomen dat m’n broek van m’n reet afzakt. Toen ik bij een groepje vrienden was die ik al een paar weekjes niet meer gezien had kreeg ik ook om de vijf minuten te horen: “Wow wat ben je afgevallen!”

Heel leuk natuurlijk die opmerkingen en ik vermoed dat ze als compliment bedoeld zijn. Ik werk er dan ook hard voor en behalve dat het resultaat in de spiegel te zien is, voel ik me ook weer fitter en energieker. En toch heb ik ook zo mijn vraagtekens bij die opmerkingen. Het klinkt namelijk alsof alleen het proces van afvallen gevierd mag worden. Door zowel jezelf als de omgeving. Maar er ging namelijk nog iets aan dit proces vooraf.

Jumpsuitnietmeer

Misschien raad je het al maar ik was aangekomen. Ik was meer en slechter gaan eten als een gevolg van niet lekker in mijn vel zitten waardoor ik dus meer in gewicht en volume aankwam en daardoor weer niet lekker in mijn vel zat. Het proces van aankomen was ook helemaal niet om te vieren omdat het gepaard ging met negatieve gevoelens en een negatief patroon in mijn gedrag. En ik heb destijds ook niemand gehad die naar me toekwam om met dezelfde trotse grijns te zeggen: “Meid wat ben je lekker aangekomen.”

Sowieso vind ik het interessant om te spelen met de gedachten van het beeld dat ‘we’ van vrouwen en hun gewicht hebben. De meningen en aannames die we daarbij hebben. Zoals dat ‘dik’ zijn altijd ongezond is. Dat vind ik een hele makkelijke aanname. Een te makkelijke zelfs. Je weet iemands geschiedenis en levensstijl niet. En je hebt ook geen seconde hun medische gegevens bekeken.

Zo raakte het me laatst toen ik zag dat Anke geregeld opmerkingen kreeg over haar gewicht. Ze schreef er een mooie blog over op Tumblr.

“Weet je wat goed schijnt te helpen?”, zegt een mevrouw. “Het brooddieet. Mijn schoonzus viel er binnen een maand tien kilo mee af” Ik glimlach beleefd. De mevrouw is verpleegkundige en controleert mijn temperatuur en hechtingen. Mijn dochter is een dag oud en ligt een paar deuren verderop in een couveuse aan allemaal slangetjes te vechten voor haar leven. Ik vroeg deze mevrouw niet om advies. Ik heb wel wat anders aan mijn hoofd. Of mijn  dochter het gaat redden, bijvoorbeeld. Toch geeft ze me advies. “Omdat het me voor jou zo naar lijkt om zo dik te zijn. Je hebt zo’n mooi gezichtje”, zegt ze.

De rest van haar blog kun je hier lezen.

Zo ben ik gefascineerd en geïnspireerd door Mayra Louise. Journaliste. Plus size model. Maatje 48. Deinst er alles behalve voor terug om strakke kleding te dragen en haar lichaam in volle glorie te laten zien op Instagram. Prachtig vind ik dat. De zelfliefde spat ervan af.

Zo ben ik aan het denken gezet door Arie Boomsma die op 3 mei werd uitgenodigd bij RTL Late Night om over zijn nieuwe boek Beweeg! te praten. Ik vond het zo raak toen hij zei dat je uiterlijk nooit het doel mag zijn van sporten, het is slechts een gevolg, een resultaat van wat je doet. Ik vond dat een vrij mooi inzicht.

Natuurlijk ben ik bezig om mijn lichaam op een bepaalde manier te shapen. Maar goddank ben ik niet meer zo streng voor mezelf als voorheen. Ik ben er zelfs een beetje moe van geworden om alsmaar zo kritisch te zijn op mijn lichaam. Het is er ook helemaal niet voor bedoeld om er constant zo lekker mogelijk uit te zien. Het is ook bedoeld om te knuffelen met fijne mensen, om te proeven, te praten, te zingen, te dansen, te spelen, te vrijen, te juichen, te reizen en één van mijn meest favoriete activiteiten: te kakken.

Het is heel leuk dat ik van Personal Body Plan bepaalde trainingsschema’s heb gekregen om even aan een lekker potje krachttraining te doen in de sportschool. Maar als ik zin heb om heerlijk in het park te gaan hardlopen of wandelen, dan doe ik dat. Als ik zin heb om te gaan dansen, dan doe ik dat. Als mijn lichaam vraagt om yoga, dan doe ik yoga. En als mijn lichaam zoals afgelopen zaterdag vraagt om te raften op zee, dan doe ik dat.

Wat ik alleen maar wil zeggen: Sporten en een bepaald doel hebben is heel leuk. Maar het is ook de bedoeling om ondertussen van je lichaam te houden, ernaar te luisteren, het uit te dagen op de manier die jij prettig vindt, het te laten ontspannen op de manier die voor jou het beste werkt. Wat je doel nu ook is: afslanken, spiermassa opbouwen, herstellen van een blessure. Je wilt je doel behalen door mét je lichaam te werken, niet ertegen.

Dit artikel werd mede mogelijk gemaakt door mijn lichaam.

Advertisements

18 thoughts on ““Je uiterlijk mag nooit het doel worden: het is slechts een gevolg.”

 1. Suzan

  Helemaal mee eens. Herinner mezelf daar ook regelmatig aan. Dat streven naar een ‘perfect’ uiterlijk zit blijkbaar best diep, terwijl het lichaam inderdaad zoveel meer functies heeft.

  Like

 2. Mayra Louise, een voorbeeld voor velen. Ik heb mijn lichaam lange tijd verafschuwd en het heeft me jaren gekost om daar bovenop te komen. Inmiddels hoor ik nog steeds niet in de categorie “dun”, ik wil dat ook niet. Ik wil blij zijn met wie ik ben, ik wil enigszins fit zijn (ik wandel veel met mijn hond, maar doe verder niets aan sport – ik overweeg yoga) en ik wil ook gewoon heel graag eten wat ik wil. “Helaas” is dat niet altijd heel gezond, want ik ben groot frietfan. Nou ja, wat ik eigenlijk vooral wilde zeggen is dat ik nu eindelijk gelukkig ben met wie ik ben en hoe ik eruitzie. Ook zonder make-up. Ook met die vijf kilo te veel. Ook met wenkies die niet on fleek zijn. “When I look in the mirror and the only one there is me, every freckle on my face is where it’s supposed to be. And I know my creator didn’t make no mistakes on me, my feet, my thighs, my Lips, my eyes, I’m loving what I see.” Die India Arie heeft het begrepen!

  Like

 3. Roos

  Ben op t werk, zit alleen aan een tafel in de lerarenkamer en moest hardop lachen om het kakken. Verder is wat je hier schrijf zo waar en heel inspirerend, want ik herinner mezelf er niet vaak genoeg aan. Ik zal dit nog vaak herlezen. Vind t zo ontzettend leuk en fijn om te zien waar je mee bezig bent en gaat, Naomi!

  Like

 4. Wauw, je hebt me echt geraakt met dit artikel. Je verwoord het spot on. Sidenote: ik ben een tijdje geleden inderdaad gestopt met mensen te ‘wijzen op’ het feit dat ze afgevallen zijn. Ik begon me te realiseren dat je niet altijd kunt weten wat daar de reden voor is en of ze wel wilden afvallen. Het kan namelijk ook negatieve oorzaken hebben. Afvallen is niet altijd iets om te ‘vieren’ en ik vind het fijn te lezen dat ik niet de enige ben die zich dat realiseert 🙂 Ik blijf je volgen!

  Like

 5. Desi

  Wauw, ik heb zit hier met kippenvel en tranen in mijn ogen. Je hebt zó gelijk! Het menselijk lichaam is fantastisch en we zouden wel wat meer moeite mogen doen om ons lichaam te bedanken voor alle goede dingen die we daardoor voor elkaar krijgen.

  Like

 6. Mooi geschreven!
  Zelf ben ik slank. Als ik twijfel om bijvoorbeeld een koekje of gebakje aan te nemen, dan vind iedereen dat maar raar. Dat kan je toch makkelijk hebben? Ja, dat kan ik ook, maar dat betekent nog niet dat het goed is voor mijn lichaam om veel te snoepen. Mensen kijken dus vaak inderdaad alleen naar hoe je eruitziet en baseren daar hun oordeel op, terwijl ze eigenlijk geen idee hebben op wat voor manier jij wel (of juist niet) met lichaam bezig bent. Terwijl dat toch echt het belangrijkste is!

  Like

  1. Fijne comment dit! Exact, als je slank bent mag je heus nog wel opletten wat je in je lichaam stopt. Wat geeft je energie en wat niet? Wat is op dat moment voeding voor jou? Is dat B&J’s of een couscous salade? En geen van beide is goed of slecht. Maar maak een bewuste keuze.

   Liked by 1 person

 7. Pingback: Waarom ik de sportschool leuk vind - Aandachtige Blog

 8. Pingback: Wat mei inspireerde - Aandachtige Blog

 9. AMEN! Ik vind dit stuk zó fantastisch! In het proces van op gewicht blijven en de balans zoeken en vinden (want wat is dat eigenlijk voor mij en mijn lijf) is dit heel herkenbaar. Dank voor de wijze, inspirerende en ontzettend mooie gedachten. X

  Liked by 1 person

 10. lienosofie

  Wow, wat een inspirerend en herkenbaar stuk! In onze samenleving wordt het hebben van een slank en fit lijf heel erg gepromoot. Alsof een vol lichaam niet ook prachtig kan zijn. Het gevolg is dat veel mensen hiernaartoe werken en hier heel ver in gaan. Ik ben van mening dat ieder lichaam mooi is!

  Like

Laat je bericht achter na de -piep-

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s