Waarom het leven één grote mise en place is

Bladerend door een tijdschrift kwam ik de term weer tegen; ‘mise en place’. Met m’n horeca ervaring hoefde ik niet heel lang te bedenken wat deze term inhoudt. Tikkertje spelen met Google leidde me naar de volgende definitie.

Onder mise-en-place worden de voorbereidende werkzaamheden in de keuken verstaan. De term komt uit de Franse taal en betekent letterlijk “op zijn plaats gezet”. Deze voorbereidende werkzaamheden zorgen ervoor dat er al spullen klaarstaan die men nodig heeft bij het bereiden van gerechten.

afb5277945ad1fe31a3cfccf59055eab

Maar is het leven niet eigenlijk één grote mise en place?

Het lijkt me dat het uitvoeren van een goede mise en place op veel gebieden in je leven ideaal is. Heel veel doen we dingen namelijk niet, omdat we ze niet plannen of  voorbereiden. Omdat als het puntje bij paaltje aankomt we onze sporttas niet klaar willen maken op het laatste moment en onze kont de hele avond wil kussen met de bank. Een beetje mise en place zou de boel natuurlijk hebben opgelost. Het is een kleine moeite om je sporttas klaar te maken in de ochtend, deze mee te nemen naar je werk en vervolgens na je werkdag direct naar de sportschool te rijden.

Voorbeelden van fijne mise en place
Ben de beroerdste niet. Ik besloot een lijstje te maken met dingen waar ik mise en place op zou kunnen plegen. Wow, dit klinkt gelijk heel heftig. ‘Mise en place plegen’. Alright here it goes!

 • Mise en place is het inpakken van je sporttas voor het slapengaan of in de ochtend. Zodat je ten alle tijden direct naar de sportschool kan.
 • Mise en place is het klaarleggen van je kleding in de avond voor de volgende dag.
 • Mise en place is het regelmatig bijhouden van je administratie zodat je in de laatste week van het doen van je aangifte niet hoeft te stressen.
 • Mise en place is het strechen en bewegen met je lichaam zodat je genoeg energie en ontspanning hebt gecreëerd om de dag in te gaan.
 • Mise en place is het voorbereiden op een belangrijke presentatie.
 • Mise en place is naar een sollicitatie of belangrijk gesprek gaan en precies weten wat je eruit wil halen.
 • Mise en place is het pakken van je OV-chipkaart de halte voordat je uit de tram moet. (Ook fijn voor je medereizigers.)
 • Mise en place is alle ingrediënten in huis hebben die nodig zijn voor een week lang aan heerlijke en voedende maaltijden. Zodat je niet elke dag op nieuw naar de supermarkt hoeft met je keuzestress.
 • Mise en place is altijd een linnen tasje in je rugzak bewaren voor als je onverwacht boodschappen gaat doen.
 • Mise en place is een agenda bijhouden, een planning maken en ook ruimte voor jezelf creëren zodat je niet als een kip zonder kop door je eigen leven rent.

Too much mise en place
Maar mise en place heeft ook nog iets anders in zich. Zo leerde ik laatst tijdens een bartraining dat te veel mise en place onhandig is en zorgt voor waste. Met andere woorden: je kunt de boel weer wegflikkeren als je té ver vooruit hebt gedacht. Neem bijvoorbeeld de dranken. Voor een concert begint word je geacht een x-aantal bekers cola in te schenken zodat als de zaal open gaat mensen direct een drankje kunnen bestellen bij je. Doe dit een half uur van te voren en dan zeg maar overdreven veel bekers en de prik uit je cola is verdwenen en dient dus niet meer geserveerd te worden aan de gasten. Leuk dat je een lekkere mise en place hebt gepleegd maar wellicht iets te enthousiast.

Je kunt daarin spelen met de gedachte aan pensioen. Veel mensen sparen overdreven veel op voor hun pensioen. Vaak ten koste van hun huidige bestaan. Ze láten bepaalde dingen omdat ze nog een appeltje voor de dorst willen hebben. Maar wat nu als de dorst nooit komt omdat je op een gegeven moment gewoon uitgedroogd bent. Leuk, je mise en place in de vorm van een dik pensioen, maar niet als je er een zure droge bek van hebt gekregen.

En zo heb ik er zelf ook wel een handje van. Ik wil nog wel eens huppelen van veel te ver vooruit denken en overplannen. (Zo heb ik wel eens toen de zomervakantie begon al boeken besteld voor m’n studiejaar om deze vervolgens de hele zomer uit te pluizen. Can you be more nerdy?) Tot dingen van het laatste moment af laten hangen met als gevolg: stress. Ik denk dat de kunst van een ideale mise en place ligt tussen net genoeg voorbereiden en niet te veel voorbereiden. Pinterest staat niet voor niets vol met deze quote:

865f2aa5d74a25907367d14215c7cf50

Maar een beetje voorbereiding op z’n tijd kan geen kwaad. Hoe ga jij hiermee om? 

Advertisements

5 thoughts on “Waarom het leven één grote mise en place is

 1. Wat een heerlijk inspirerend stuk weer! Mis en place’en helpt je inderdaad heel vaak vooruit in het leven, maakt het hectische bestaan tijdens de studie/werkweek misschien zelfs een heel pak rustiger, maar als het kan is helemaal onvoorbereid iets doen net zo leuk, om verwonderd te worden door wat de dag jou brengt…

  Like

Laat je bericht achter na de -piep-

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s